Här är dina matvanor

Hur, när och vad vi äter och dricker säger mycket om oss svenskar. Så här äter vi enligt kostexperten – känner du igen dig?

Richard Tellström, fil. dr. i måltidskunskap, höll igår en trendföreläsning om de senaste decenniernas förändringar inom den svenska gastronomin. Och det är en hel del som hänt med svenskarna matvanor, berättade han under presslunchen, arrangerad av Arcus AS.

Här är några av de huvudsakliga trenderna:

Vi äter -och dricker -på restaurang
En av de allra största trenderna inom svenskarnas matvanor är att vi gillar att äta ute. Att gå på restaurang var något man bara gjorde ett par gånger om året under mitten av 1900-talet. Idag går kurvan stadigt uppåt, och restaurangbesök har blivit ett vanligt sätt att umgås. Dessutom dricker vi gärna vin och sprit på lokal -antalet restauranger med serveringstillstånd har ökat från runt 4 000 år 1980 till över 12 000 idag.

Vi läser om mat
Svenskarna köper kokböcker och matmagasin som aldrig förr. Efter en liten dipp i receptboksutgivning under början av 2000-talet går statistiken uppåt igen. Vi gottar oss i smarriga recept och aptitretande matbilder.

Vi vill ha valfrihet och mervärde
Utbudet av mat och dryck har fullkomligt exploderas. I Sverige, och framför allt i storstäderna, kan man få tag på livsmedel och viner från världens alla hörn. Och vi har blivit kräsnare -vi vill ha mat som passar just oss, vare sig den är laktosfri, vegansk, glutenfri, fiberrik eller har lågt GI-värde. Maten får också gärna ha extra tillskott av kalcium, omega-3 och olika vitaminer och mineraler.

Vi ser mat som upplevelser
Mat ska vara ett nöje. Vi springer på vinmässor, chokladfestivaler, Restaurangernas Dag-evenemang och olivoljeprovningar. Vi ägnar oss också gärna åt gastronomisk turism, där man reser till olika delar av landet och världen för att ta del av regionernas matspecialiteter.

Vi talar om viner
På Systembolagets hemsida finns 57 olika ord som beskriver vinsmaker. Vi älskar att diskutera huruvida vinet smakar sött, fruktigt, ekigt, mustigt, bittert eller strävt.

Vi äter på språng
Att äta och gå samtidigt ansågs tidigare oförskämt. Nu tar vi gärna en takeaway-latte eller tuggar i oss en macka på vägen till jobbet.

Bildspel: Här är dina matvanor

Bildspel: Här är dina matvanor

[email protected]

2009-03-25 08:21:00

Publicerad: 25 mars 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp