“Sänk kraven, tjejer!“

Bra betyg i skolan, duktig på jobbet, snygg, smal och populär. Dagens höga krav gör att unga tjejer och killar mår allt sämre. Vi har pratat med stressexperten Aleksaner Perski och fått hans bästa råd för hur du sänker dina förväntingar och börjar må bättre.

Aleksander Perski är docent, legitimerad psykolog och chef för Stressmottagningen i Solna, där han dagligen möter unga kvinnor och män med allvarliga stressymptom.

Han har också skrivit boken “Duktighetsfällan -en överlevnadsbok för prestationsprinsessor“. För improveme.se berättar Aleksander Perski hur du kan göra för att sänka kraven på dig själv.

Varför är unga människor så stressade idag?
-Unga människor råkar ut för alltför höga krav i jämförelse med vad de orkar och kan. Kraven har ökat väldigt mycket, både på utbildning, utseende, aktiviteter, sättet att leva och hur familjer ska se ut. Det är därför vi fått problem just nu.

Hur har vi fått så höga krav?
-Vi har ett samhälle med enorma möjligheter och det är väldigt svårt att behärska sig, att sätta stopp. Det drivs också väldigt mycket av marknadsekonomi, vars mål är ökad vinst. Ökad vinst kan man bara uppnå genom att det produceras mer och billigare, så är det är på något sätt inbyggt i den rådande ekonomiska modellen, att vi ska vara obegränsade.

Är det samma saker som stressar tjejer och killar?
-Tjejer vill kunna göra professionell karriär och där är det fortfarande väldigt manliga principer som råder. När de börjar vilja bilda familj och få barn är de fortfarande huvudansvariga för den delen av livet. Då blir det plötsligt dubbel kraft som krävs, och det kan göra en del väldigt stressade.

-För killar tror jag att huvudproblemet är att klara sig och vara tillräckligt bra och göra karriär.

Vad kan man göra om man känner sig pressad av skönhetsidealen och stress kring utseendet?
-Jag tror att man ska försöka sansa sig lite och välja själv, vara lite mer självständig kring sitt eget liv. Försök att inte ta det på så jättestort allvar, utan välj mer efter ditt eget tyckte. Det är så lätt att manipuleras av allt det här som finns runtomkring, kompisarna, pressen och reklamen. Var dig själv och var medveten om vad du själv gillar och vill göra.

#IMG2-L#Hur gör man för att sänka kraven på sig själv?
-Jag tror att man ska försöka vara lite selektiv. Det går att ha höga krav, men inte på allt samtidigt. Man måste på något sätt bestämma sig för att välja att satsa på vissa saker, då blir det hela mer rimligt. Man kan inte ha krav på allt.

-Om man tittar på vilka andra böcker folk som beställt min bok har köpt så är det böcker om allt från hur man får ett perfekt hem till hur man får en perfekt orgasm. Det är personer som försöker vara perfekta i det mesta. Det håller förstås inte i längden, det är ingen som orkar med det.

Vad kan det leda till om man försöker att vara perfekt på allt?
-Vi har väldigt många människor som inte mår bra. Unga kvinnor har ökade problem kring psykisk ohälsa, och det har att göra med de väldigt höga kraven och svårigheten att leva med jakten efter det perfekta och det fullkomliga. Kostnaden är att många duktiga människor med mycket talang kommer att slås ut därför att man är för ivrig och för ambitiös.

Vad kan man göra om en kompis mår dåligt?
-Jag tror att man ska påpeka det för kompisen. Försök att ge personen något att läsa kring de här frågorna med stress. Medvetenhet är en sak, men börjar man verkligen ha hälsoproblem gäller det att kontakta en doktor eller en terapeut och få hjälp.

Vilka negativa vanor bör man försöka bryta?
-Att sova för lite och att missbruka mat, alkohol eller rökning för att försöka lugna sig. På något sätt måste man lära sig prioritera, säga nej och välja. Det tror jag är en bra början.

Har du några konkreta tips eller övningar man kan testa?
-För unga kvinnor är en bra vana att inte säga ja till saker på en gång, utan säga att “jag återkommer imorgon“. Då hinner man tänka igenom om man faktiskt kan göra det och har plats för det. Det är också viktigt att man försöker sova tillräckligt varje natt eller åtminstone sova ut ordentligt på helgerna och inte överdriva det här med aktiviteter på bekostnad av sömn.

Bildspel: “Sänk kraven, tjejer!“

Bildspel: “Sänk kraven, tjejer!“

Sluta vara en prestationsprinsessa, uppmanar Aleksander Perski.

Sluta vara en prestationsprinsessa, uppmanar Aleksander Perski.

[email protected]

2009-03-27 11:16:00

Publicerad: 27 mars 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp