“Självhjälp kan skada“

Enligt en ny studie kan så kallat positivt tänkande göra att du mår sämre istället för bättre.

Självhjälpsböcker av alla de slag säljer som smör världen över.

De senaste åren har alla velat stärka sin självkänsla, bryta negativa tankemönster och få bättre relationer -allt med hjälp av böcker som guidar en mot inre framgång.

Men en ny kanadensisk forskningsstudie som publicerats i Psychological Science har kommit fram till att självhjälpsböcker snarare kan få dig att må sämre. I studien fick försökspersionerna upprepa positiva mantran som “jag är värd att älskas“ och “jag accepterar mig själv helt och fullt“, skriver Expressen.

Sådana mantran har tidigare setts som effektiva sätt att stärka självkänslan. Men undersökningen visade att endast de personer som redan hade bra självkänsla upplevede positiva effekter. De försökspersoner som led av låg självkänsla mådde ännu sämre efteråt.

Anledningen tros vara att positiva mantran ofta är överdrivna och känns orealistiska för de som har låga tankar om sig själva. Därför föder övningen nya negativa tankar som överröstar de peppande orden. För personer med dålig självbild är det därför bättre att gå i terapi än att läsa självhjälpsböcker, konstaterade forskarna.

Bildspel: “Självhjälp kan skada“

Bildspel: “Självhjälp kan skada“

[email protected]

2009-07-07 11:32:00

Publicerad: 7 juli 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag