Så hittar du formen

Skönhetsrådets personliga tränare Boris Kuzmic svarar på läsarnas frågor om styrketräning, rumpövningar och fettförbränning.

FRÅGA: Hej Boris, jag tränar styrketräning tre gånger (bara överkropp) i veckan och cyklar tre gånger, en timme per pass, men blir inte starkare i benen, varför? /Johan
SVAR: Konditionscykel är inte styrketräning för ben, det är konditionsträning! Om du vill få starkare ben behöver du utsätta dem för överbelastande styrkeövningar.
FRÅGA: Hej, jag har funderat på att börja styrketräna men är rädd för att få bulliga muskler. Hur gör man? /Malin
SVAR: Du behöver inte oroa dig för att få bulliga muskler. Avgörande för hur musklerna reagerar på styrketräning är dels genetiskt och hur styrketräningen genomförs. Framför allt har kvinnor mycket svårt för att bygga bulliga muskler. Ta kontakt med en personlig tränare där du tänkt börja träna så hjälper de dig med att komma igång rätt. Lycka till.

FRÅGA:
Hej Boris, är det verkligen sant att man får en bättre ämnesomsättning av styrketräning? /Lisa
SVAR: Ja! Styrketräning höjer din ämnesomsättning på grund av att muskelmassa kräver mer energi än fettväv. Ökad muskelmassa som följd av styrketräning ökar även din ämnesomsättning under vila.

FRÅGA:
Hej, varför får jag så snabbt dålig kondition vid uppehåll? /Jakob
SVAR: Kondition är en färskvara, det går inte att lagra sin kondition så för att bibehålla den måste du träna regelbundet.

FRÅGA: Hej Boris, jag har tränat regelbundet både med styrketräning och konditionsträning och fått väldigt tillfredställande resultat, men blir inte av med det där sista runt magen. Varför? /Charlotte
SVAR: Tålamod! Det är bara att kämpa vidare, var noga med näringsintaget, öka tiden under konditionspassen och lägg till ett kort konditionpass efter styrketräningen om du inte redan gör det.

FRÅGA:
Hej Boris, jag undrar vilken typ av konditionsträning som är mest skonsam för kroppen och lederna? /Sara
SVAR: Hade jag problem med lederna så skulle jag absolut välja simning för hela kroppen, annars så är motionscykeln och crosstrainern väldigt skonsam för lederna också.

FRÅGA: Hej Boris, finns det några övningar som lyfter rumpan? /Thora
SVAR: Hej Thora det finns en hel del övningar som både lyfter och ger dig en fastare rumpa, här har du några exempel: utfall, knäböj, raka marklyft, zumolyft, liggande rumplyft eller löpbandet i lätt lutning som är väldigt effektiv för rumpan. Lycka till.

Skönhetsrådets personliga tränare Boris Kuzmic svarar på allt om träning. Klicka här för att ställa din fråga!

Bildspel: Så hittar du formen

Bildspel: Så hittar du formen

[email protected]

2009-09-14 14:36:00

Publicerad: 14 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp