Öka din självkänsla

Vi har listat fem enkla knep för att hjälpa dig förbättra din egen självkänsla. Ingen ska behöva känna att man själv inte räcker till och nu är det dags att ta tag i det och möta denna hösten med ett nytt och positivt tänkande.

1. Verklighetsanknytning
Väldigt ofta lägger man ner massa energi på saker som egentligen inte är så viktiga eller på problem som faktiskt enkelt går att lösa. Fråga dig själv, “Vad är egentligen det värsta som kan hända?“ Då kanske du upptäcker att dina problem lätt kan bli överdramatiserade och börja heller fokusera på att lägga ner energi på saker som du faktiskt kan påverka.

2. Man måste alltid försöka
Det är viktigt att komma i håg att man missar alla möjligheter man inte tar tillvara och du kommer aldrig få veta om du kommer lyckas eller misslyckas med någonting om du inte åtminstone försöker,

3. Kommunicera med dig själv
Det viktigt att fråga sig själv för att verkligen kunna veta vem man är. Fråga exempelvis, “Hur skulle jag vara om jag var mer självsäker?“, “hur skulle jag agera, prata och tänka?“. Detta tänkandet gör att du föreställer dig hur du skulle vara och hur du ska göra för att uppnå detta, på det sättet kan det bli en vana istället för en föreställning.

4. Sluta tänka negativt
I många situationer är det lätt hänt att ha en negativ röst inom sig som kan vara en riktig glädjedödare. Du tänker; att alla kommer skratta åt dig, att du är så otroligt inkompetent, dum och att du aldrig kommer lyckas. Denna röst måste bort! Ibland kan den vara bra för att skapa balans, men lär dig hur du kan med en “volymknapp“ höja och sänka den. Den har oftast fel så kom ihåg att försöka och sluta låta dig påverkas av vad den säger.

5. Försök skilja mellan vad som är viktigt och inte
Det är mycket viktigt för ens självkänsla att stanna upp ibland och tänka över vad som faktiskt ät viktigt i ens liv och inte. Föreställ dig om ett eventuellt problem du har kommer vara lika viktigt när du är 30, 40 eller 50 år. Vad ska just du prioritera och vad vill du med ditt liv?

Bildspel: Öka din självkänsla

Bildspel: Öka din självkänsla

[email protected]

2009-09-25 10:29:00

Publicerad: 25 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp