Så tränar vi i höst

Josephine Färlin, personlig tränare på Balance i Stockholm, berättar om vanliga träningsmisstag och hur du formar din kropp.

Hur ser träningstrenderna ut i höst?
-Träningen blir mer och mer funktionell. Övningarna görs i “full range“, det vill säga muskeln får jobba hela sin kapacitet. Crossfit, ett 30 minuters fyspass, är populär, där träningen är ständigt varierande. Dansklasser som också bygger på funktionella rörelser är också populära, till exempel “contemporary earth moves“ som finns på Balance. Tänket är att kroppen ska orka i alla situationer i vardagslivet.

Hur hittar man sin träningsmotivation?
-Man får göra upp ett litet mål för sig själv, till exempel att få bättre hållning, bli piggare och gladare eller anmäla sig till ett lopp, till exempel Tjejmilen. Ta hjälp av en kompis eller en PT som kan göra träningen effektiv och roligare. Boka in tid i din kalender, så du prioriterar in träningen. När man väl kommit igång och fått en vana är det lättare att fortsätta.

Vilka är fördelarna med att träna med PT?
-Träningen blir effektiv, god teknik säkerställs och man kan ta ut sig det där lilla extra när man får hjälp med pass, det vill säga de sista repetitionerna som man inte klarar av på egen hand. Du får en varierad träning med ett upplägg som passar dina förutsättningar och ditt mål.

Vilka är de vanligaste misstagen som folk gör när de tränar?
-Att man tappar tekniken, inte gör full rörelse i övningen eller inte vågar ta ut sig till utmattning. Ett annat vanligt fel är att man kör på i gamla spår och inte förnyar sin träning.

Finns det några vanliga träningsmyter?
-Det finns många myter om träning. En vanlig är att man blir stor av styrketräning. Det är genetiskt betingat hur muskelmassan växer, men för de allra flesta krävs det väldigt lång tid av regelbunden träning med fokus på att just bli stor för att det ska hända.

Hur ska man äta när man tränar?
-Det här varierar beroende på vad man har för mål med sin träning -viktnedgång, viktuppgång. etc. Men viktigt är att man äter regelbundet: frukost, lunch, middag och gärna två mellanmål per dag.

Vilken träningsform är mest effektiv om man vill tappa kilon?
-Det här beror lite på vad man har för förutsättningar och hur man ser ut i kroppen. Men en varierad träning av styrka och kondition är en bra grund. Sedan gäller det att träna effektivt! Kosten är också en viktig faktor. Det gäller fortfarande att äta regelbundet och inte hoppa över måltider.

Vad har du för träningstips för tjejer som vill forma slanka muskler?
-Som jag nämnt så är det väldigt genetiskt hur musklerna formas. Vissa får större muskler än andra även om de tränar precis likadant. Men man kan säga att lite mer uthållighetsstyrketräning som till exempel kettlebells (en träningsform där du använder ett järnklot med handtag i olika rörelser) är bra. Sedan gäller det att variera sin träning, så att kroppen inte vänjer sig vid samma rörelser hela tiden. Variation är nyckeln till all träning!

Namn: Josephine Färlin
Ålder: 29 år
Yrke: Personlig tränare på Balance i Stockholm

Bildspel: Så tränar vi i höst

Bildspel: Så tränar vi i höst

[email protected]

2009-10-01 14:31:00

Publicerad: 1 oktober 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp