Maten som mättar

Blir du ofta hungrig, trots att det inte gått lång tid sen du senast åt? Då gäller det att välja mer mättande mat. Här är livsmedlen som gör dig mätt länge.

Många försöker hålla sig till en nyttig kost, men faller för onyttigheter när de blir alltför hungriga.

Att hålla vikten handlar inte om att svälta sig, utan om att äta balanserat. Nyckeln är därför att hitta livsmedel som har relativt lågt energiinnehåll men ändå får mättnadskänslan att hålla sig kvar länge. Protein, fiberrik mat, långsamma kolhydrater och nyttiga fetter är vad du bör satsa på.

Gröt är en utmärkt frukost som gör dig ordentligt mätt. Välj gärna råggröt eller fiberberikad havregrynsgröt. Skippa helst den sockrade sylten och toppa istället gröten med till exempel skivad banan eller tinade, osockrade bär.

Frukt och grönsaker är andra bra livsmedel för den som vill hålla sig mätt länge. De innehåller en hel del mättande fibrer, har få kalorier och består av upp till 90 procent vatten. Rotfrukter är också jättebra för att hålla dig mätt.

Vatten är superviktigt att dricka ordentligt av. Undvik sockrade drycker som läsk, energidrycker och juicer, som tillför massor av kalorier utan att göra det minsta mätt. Törst kan ibland misstas för hunger, så se till att kroppen får ordentligt med vätska.

Baljväxter som bönor, linser och kikärtor innehåller också en hel del fibrer och är utmärkta att använda i grytor tillsammans med grönsaker som kål, blomkål och broccoli.

Kött, kyckling, fisk och skaldjur är proteinrika livsmedel som också gör dig mätt länge. Detsamma gäller ost och naturell yoghurt, som dessutom innehåller viktigt kalcium. Undvik dock sötad fruktyoghurt.

Det du ska akta dig för är framför allt snabba kolhydrater, socker och andra tomma kalorier. Vill du äta ris och pasta, så välj fullkornsvarianterna. Potatis mättar dock mer än dubbelt så bra som pastan.

Bildspel: Maten som mättar

Bildspel: Maten som mättar

[email protected]

2010-03-05 10:10:00

Publicerad: 5 mars 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp