Stress gör hälsan gott

Körigt på jobbet, tjatiga ungar och tom plånbok? Bara lugn. Stress i en lagom dos är positivt.

Det finns en positiv och en negativ stress. Den positiva stressen gör att man ofta presterar bättre och satsar hårdare och den negativa stressen kan snabbt bli osund och försämra prestationen.

När man blir stressad utsöndras stresshormonerna adrenalin och noradrenalin och det gör i sig att pulsen ökar, hjärtat slår snabbare, samt blodtrycket och andningen ökar. Ungefär samma känsla som när man blir nervös och exempelvis ska tala inför en större grupp människor. Utsöndringen av adrenalin kallas för det ”aktiva systemet”. Det är denna stress som är bra och gör att du presterar i vardagen, på jobbet, inför en tenta eller i sportsammanhang.

Den negativa stressen är det motsatta och allt känns istället omöjligt. Stresshormonet cortisol utsöndras och det gör att utsöndringen av adrenalin hämmas och det blir en negativ stress-situation. Ju mer Cortisol som utsöndras desto sämre presterar vi. I de mest extrema fall kan man bli helt paralyserad och kan inte röra sig. Pågår den negativa stressen en längre period blir det skadligt. Lagom är bäst och blir det ett problem med att stressa ner försvagas immunförsvar, ett förhöjt blodtryck, blodproppar, ångest och depression.

Därför är det oerhört viktigt att kunna varva ner mellan prestationerna och arbetet. Skratt, motion eller att bara slappa och andas lugnt är bra för att komma ner på jorden igen efter ett intensivt arbetspass. Belöna dig själv efter en bra insats och unna dig av livets goda. Att sova bra är också betydelsefullt. Och att inte ta det för hårt om något inte går som planerat.
Källa: Stressad.se

Stressa lugnt helt enkelt.

Bildspel: Stress gör hälsan gott

Bildspel: Stress gör hälsan gott

[email protected]

2010-03-26 14:21:00

Publicerad: 26 mars 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp