Blind för ansikten

Människor som lider av ansiktsblindhet kan presentera sig för en person tre gånger på samma fest utan att komma ihåg det.

Vad är ansiktsblindhet? Prosopagnosi, eller Ansiktsblindhet som det också kallas är när man har en nedsatt förmåga att känna igen bekanta ansikten. För vissa kan förmågan att känna igen goda vänner eller familj vara obefintlig. En del känner inte ens igen sig själva på fotografier. Det finns ingen grundläggande undersökning som visar hur många av svenskarna som lider av prosopagnosi, men antalet är relativt lågt och de flesta är lindrigt ansiktsblinda.

Hur vet du om du, eller någon i din omgivning är ansiktsblind? Ansiktsblinda tycker att det är svårt att titta på film. Byter skådespelarna rum och kläder blir de ”nya” karaktärer. Ansiktsblinda har även svårt att minnas vem hon/han nyss hälsat på och kan presentera sig själv tre, fyra gånger på samma tillställning. Att memorera de närmsta grannarna är också ett vanligt problem.

Vem drabbas? Vissa av de som drabbats har exempelvis varit med om svåra olyckor, misshandel där huvudet fått hårda slag eller en stroke. En del har svårt att tala och känner inte igen sin egen spegelbild. Det finns ingen behandling eller något botemedel. Det kan dock underlätta om man får en diagnos så att man slipper bli generad över sin oförmåga att känna igen folk. Många som är ansiktsblinda kan lära sig att memorera tydliga detaljer i ansiktet, såsom näsan, läppar och hudfärg. Människor kan även bli experter på att känna igen folk genom deras rörelsemönster och gångstil.
Källa: karnhuset.com

Bildspel: Blind för ansikten

Bildspel: Blind för ansikten

[email protected]

2010-03-31 12:52:00

Publicerad: 31 mars 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp