Så blir du matsmart

Att välja hälsosamma livsmedel kanske ser lättare ut än det är. Det finns nämligen en rad fällor du kan gå i, utan att du vet om det. Nedan listar vi och reder ut några av de vanligaste.

1. Så länge brödet är mörkt är det grovt, eller?
Så behöver det inte alls vara. Alla mörka bröd är inte grova eller bakade på fullkorn. Många sorter får sin mörka färg då de sötas med sirap. Var noga med att läsa på förpackningen innan du väljer, så att det verkligen är ett grovt bröd du får med dig hem om det är det du önskar. Ett bra mörkt bröd bör innehålla fullkorn och minst sex gram fibrer per 100 gram.

2. Inget tillsatt socker
Det här är en klassiker som många lätt går på. “Ja, men står det att den är fri från socker så måste den ju vara det, eller hur?“, tänker de flesta. Dessvärre så är det inte alltid så. Produkter som innehåller någon typ av frukt innehåller till exempel alltid socker eftersom det finns naturligt i frukt.

3. “Om det är nyckelhålsmärkt måste det vara bra?“
Detta är en vanlig bedömning folk gör när de ser livsmedelsverkets symbol. De förknippar nyckelhålet med att det automatiskt är bra och hälsosam mat. Men själva symbolen står egentligen bara för att produkten i fråga har ett lägre socker-, salt- och fettinnehåll samt mer fibrer än andra livsmedel av samma typ. Så se symbolen som en vägledning men se alltid till att läsa innehållsförteckningen om du vill vara på den säkra sidan med vad du stoppar i dig.

Bildspel: Så blir du matsmart

Bildspel: Så blir du matsmart

[email protected]

2010-04-23 13:48:00

Publicerad: 23 april 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp