Bota ballongmagen

Uppsvälld mage, toastress och magknip är klassiska symptom för mag- och tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome). En miljon svenskar är drabbade, men nu finns det hopp. Nya behandlingar som kosttillskott, läkemedel och terapi fungerar.

De vanligaste symtomen för IBS är svullen mage, smärtor och lös eller hård mage. Sjukdomen är inte farlig men kan vara oerhört besvärande. Många lider i onödan för det finns hjälp att få.

Bästa knepen mot IBS
* Minska stressen. Stress ger magbesvär, så hitta ett sätt att slappna av med hjälp av avslappningsövningar, meditation och yoga.

* Motionera mera. IBS-drabbade som rör på sig regelbundet har mindre besvär, visar studier.

* Se över din kost. Ät små portioner ofta och ät långsamt och tugga ordentligt.

* Överdosera inte fibrer. Vissa fiberrika grönsaker, som ärtor, bönor, paprika och lök, kan ge magbesvär.

* Håll koll på sockret och fettet du stoppar i dig. Sötningsmedel och socker i stora mängder kan ge orolig tarm, liksom fettrik snabbmat.

Fler tips!
1. Det finns IBS-skolor som hjälper dig leva med sjukdomen. I dag finns de på Ersta sjukhus i Stockholm och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

2. Studier har visat att snälla magbakterier, bland annat i Gefilus max och fruktdrucken Proviva, kan minska symtom som uppsvullenhet och magont vid IBS.

3.
Mediciner som hjälper mot IBS-symtom som förstoppning, uppblåsthet, och diarré är bland annat det antidepressiva medlet Tryptizol i mycket låg dos hjälper många med smärtor och diarré. SSRI- preparaten kan ha effekt och även IBS-medicinen Zelmac skrivas ut på recept i Sverige.

4. En svensk studie har visat att aloe vera minskade symtomen hos mer än varannan försöksperson. Finns att köpa i juiceform i hälsokostbutiker.

5. Operation. Vissa, med extremt smärtsam IBS, kan få hjälp att operera in elektroder som lindrar smärta.
Källa: Expressen

Bildspel: Bota ballongmagen

Bildspel: Bota ballongmagen

[email protected]

2010-06-10 12:29:00

Publicerad: 10 juni 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp