Pro-Ana gör stor skada

På nätet finns många sajter som uppmuntrar anorektiker att fortsätta svälta sig.

Anorexia är en fruktansvärd sjukdom som varje år kräver många liv. Ändå finns på nätet sajter som framställer ätstörningar som något att vara stolt över och uppmuntrar folk att fortsätta svälta sig istället för att söka hjälp.

Dessa “pro-ana“-sidor innehåller bland annat dikter om anorexia, bilder på extremt smala personer som “thinspiration“, samt tips om hur man går ner i vikt och hur man döljer sin viktnedgång för läkare och föräldrar.

Forskare vid John Hopkins Bloomberg School of Public Health har kartlagt 180 sajter som är för anorexia. Endast 13 procent av dessa sajter medger att anorexia är ett problem, upptäckte forskarna. Drygt nio av tio är öppna för allmänheten och 79 procent har interaktiva verktyg som kalori- och BMI-räknare.
 
På vissa sidor kan man till och med avlägga en “trosbekännelse“ eller “ed“ för anorexia, där man bland annat lovar att alltid skämmas när man äter och straffa sig själv om man ätit onyttigt.
 
Forskning har även tidigare visat att pro-ana-sidor är väldigt skadliga för unga, både anorektiker och icke-anorekter. De leder till sämre kroppsuppfattning, gör det svårare att behandla ätstörningar och leder till att ätstörda ser sjukdomen som en grundläggande del av sin identitet.

Bildspel: Pro-Ana gör stor skada

Bildspel: Pro-Ana gör stor skada

[email protected]

2010-06-18 09:47:00

Publicerad: 18 juni 2010

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag