Knep till bättre sömn

Semestern är en tid då man vill kunna koppla av och få en bra sömn. Men för många kan det vara svårt att känna lugn i kroppen. Enligt hjärnforskaren Mats Fredriksson gäller det att fokusera på den mentala delen för att kunna sova gott. Här kommer några av Mats bästa tips.

Avslappning
Har man problem med insomningen beror det oftast på att man inte är avslappnad eller att man ligger och tänker på annat. Enligt hjärnkirurgen Mats Fredriksson kan olika avslappningsövningar hjälpa. En övning som han rekommenderar är spänna en muskelgrupp i taget och sedan slappna av. Börja med benmusklerna och jobba dig sedan uppåt.

Spänning
När man ligger i sängen rekommenderar Mats att man spänner hela kroppen i mellan 15 och 30 sekunder, skriver Aftonbladet. Genom att man spänner alla muskler i kroppen på en och samma gång försvinner spänningarna. En enkel övning när man ligger i sängen är att pressa huvudet så hårt man kan mot kudden, eller pressa kroppen mot madrassen. Det man absolut inte får tänka på när man har svårt att somna är hur mycket klockan är och antalet sovbara timmar som har minskat.

Andning
Det är viktigt att känna att man har en ro i kroppen genom att koncentrera sig på andningen. Genom att man andas in och ut varvar man ner kroppen på ett lugnande sätt. Ett enkelt knep är att lyssna på avslappningsskivor innan man somnar. Hård träning är något man bör undvika precis innan man går och lägger sig.

Bildspel: Knep till bättre sömn

Bildspel: Knep till bättre sömn

[email protected]

2010-06-22 08:43:00

Publicerad: 22 juni 2010

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag