Må bra på hög höjd

Sommartider = flygtider. Så här får du en så bekväm resa som möjligt.

Jetlag
Flyger du långt är det vanligt att dygnsrytmen blir störd med trötthet, irritation, förvirring och yrsel som följd. Ny forskning från Harvard Medical School visar att en lösning kan vara att strunta i att äta före och under resan, och ta sig ett skrovmål väl på plats i stället. Dygnsrytmen styrs nämligen inte bara av när du sover, utan också av när du äter. En annan metod kan vara att försöka anpassa sig till de nya tiderna någon vecka i förväg. Något du absolut inte ska göra är att börja experimentera med sömntabletter på egen hand.

Flygrädsla
Har du riktigt svår flygrädsla kan du behöva bearbeta den tillsammans med en professionell terapeut. Sök efter en bra behandling där du bor på nätet. Du kan även berätta för flygbolaget om din skräck och be om en placering i planet där du känner dig så trygg som möjligt. Kabinpersonalen är van vid oroliga resenärer, du behöver inte skämmas. Undvik däremot att försöka supa bort rädslan, alkoholen förstärker bara ångesten i många fall.

Lock för öronen
Tryckutjämnande öronproppar är ett beprövat knep, likaså tuggummi även om det inte funkar för alla. Du kan också testa att hålla för näsan och blåsa med stängd mun tills det klickar i öronen.

Svullna ben

Ett vanligt problem vid långa flygresor. I värsta fall kan man drabbas av en blodpropp, men det är sällsynt. För att vara på den säkra sidan, bär stödstrumpor som motverkar ansamling av vätska i benen. Gå på promenad i gången då och då och skippa spriten. Har du anlag för blodproppar kan du även ta en värktablett med acetylsalicylsyra innan du reser, ämnet tunnar ut blodet.

Åksjuka
Packa ner Postafentabletter som finns receptfritt på Apoteket, så är du beredd om olyckan skulle vara framme.

Sömnproblem
Svårt att slappna av och ta den där välbehövda tuppluren under resan? Ta med uppblåsbar resekudde, öronproppar och ögonmask.
Källa: Topphälsa

Bildspel: Må bra på hög höjd

Bildspel: Må bra på hög höjd

[email protected]

2010-07-23 09:03:00

Publicerad: 23 juli 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp