Ge kylen en makeover

Det bästa sättet att äta nyttigare är inte att dra ner på maten – utan att rata ohälsosamma alternativ till förmån för fräscha, nyttiga matvaror. Ge din kost en makeover med dessa 7 enkla byten.

Istället för: Mjölkchoklad
Välj: Mörk Choklad
Några bitar mörk choklad kan du unna dig varje dag om du vill. Kakaon är bra för hjärtat och har liten påverkan på blodsockret. Dessutom innebär den mäktiga chokladsmaken att du behöver färre “rutor“ för att tillfredsställa chokladsuget.

Istället för: Brödkrutonger
Välj: Valnötter
Krutongerna i caesarsalladen må vara gott, men är inte särskilt nyttigt. Toppar du istället salladen med valnötter får du i dig nyttiga fleromättade fetter, proteiner, fibrer och mineraler.

Istället för: Söta drinkar
Välj: Vin
Cocktails innehåller massor av onödigt socker. Satsa istället på ett glas rödvin, så får du i dig antioxidanter som skyddar kroppens celler.

Istället för: Fet dressing
Välj: Vinäger och salladskrydda
Att dränka salladen i majonnästunga dressingar gör den annars nyttiga rätten till en riktig kaloribomb. Ta istället en skvätt vinäger eller vinägrett och krydda med salladskrydda för att ge salladen lite extra smak.

Istället för: Ris
Välj: Quinoa
Quinoan har snabbt blivit populär i svenska kök, och inte undra på: den både smakar och gör gott. Jämfört med ris har quinoa 15 procent färre kolhydrater och 60 procent mer protein, enligt Health.com.

Istället för: Chips
Välj: Popcorn
Skippa chipspåsen i tv-soffan och satsa på popcorn istället. De har mindre fett och mer fibrer, som gör dig mätt snabbare.
 
Istället för: Gräddfil
Välj: Turkisk yoghurt
I många av de fall där du hade använt gräddfil går det precis lika bra med den smalare turkiska yoghurten. Klicka lite på bakade potatisar och i tacos eller använd i kalla såser och dressingar.

Bildspel: Ge kylen en makeover

Bildspel: Ge kylen en makeover

[email protected]

2010-08-03 09:30:00

Publicerad: 3 augusti 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp