Varnar för jojoeffekten

Det kan vara svårt att komma i form igen efter en period av överätande, varnar forskare.

Har du njutit av god mat, efterätter, drinkar och lata dagar under semestern och sedan upptäckt att byxorna sitter lite tajtare? Risken finns att du får jobba hårt för att komma i form igen, enligt svenska forskare.
 
Många människor tror att några veckor av osunda matvanor lätt kan vägas upp med ett par extra gympass i efterhand. Men bara fyra veckor av överätande kan få varaktiga följder, då kroppens fysiologi förändras ochgör extrakilona svåra att bli av med, enligt forskare vid Linköpings universitet.
 
I studien deltog män och kvinnor med en genomsnittsålder på 26 år, som fick öka sitt kaloriintag och sänka sin nivå av fysisk aktivitet. Föga förvånande gick de upp i vikt och fick en högre andel kroppsfett, men även när de återgått till sin normala kost och börjat röra på sig mer hade de svårt att återfå sin forna kroppsform. Ett år senare hade de fortfarande en större fettmassa än innan studiens början.
 
Forskarna rekommenderar därför att man undviker så kallat jojobantande och istället håller sig till en sund, regelbunden kost och träning.

Bildspel: Varnar för jojoeffekten

Bildspel: Varnar för jojoeffekten

[email protected]

2010-08-26 13:22:00

Publicerad: 26 augusti 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp