Bryt den onda cirkeln

Lyckas du aldrig med ditt nya, sunda liv? Du gör förmodligen någon av de här klassiska vikttabbarna.

Du har för bråttom
Du svälter och förväntar dig snabba resultat. Så fort du nått din målvikt börjar du frossa igen. Snart är du inne i en ond cirkel av jojobantning. Satsa istället på hållbara vanor och en långsam viktminskning, att tappa ett halvt kilo i veckan är lagom.

Du tappar motivationen

Vissa veckor går man ner mer än förväntat, vissa veckor står vågen still. Det är fullt naturligt.
Misströsta därför inte om det känns som att du bara står och stampar på samma fläck. Äter du sunt och motionerar kommer du förr eller senare att se resultat.

Du jämför dig med andra

Alla är olika. Det är meningslöst att snegla på hur kompisarna gör, koncentrera dig bara på dig själv. Strunta i om kollegan går ner i vikt snabbare. Vissa har snabb fettförbränning, andra inte.

Du väger dig för ofta

Din vikt pendlar upp och ner med några kilon beroende på om du ätit, om du varit på toaletten, om du druckit mycket och om du har tränat. Att jämföra vikten från dag till dag och tappa modet om du gått upp några gram är därför meningslöst. Det räcker gott och väl om du väger dig en gång veckan, förslagsvis på morgonen då du nyss har stigit upp. Då utgår du från samma punkt jämt. Du har inte ätit och inte motionerat alldeles innan du väger dig och du kan lätt jämföra dagsformen med förra veckans vikt.

Du ger upp för lätt

Alla gör misstag. Den stora faran är inte om du fuskar med dieten någon dag. Däremot kommer du aldrig att nå din målvikt om du ger upp bantningsförsöket så fort du gjort ett litet snedsteg, om du börjar svulla igen eftersom du tänker ”nu är det ändå redan kört”. Det gäller att inte låta ett litet snedsteg förstöra allt och att se framåt i stället.

Du tror att du är duktig som svälter

Om du skär ner på kalorierna alldeles för mycket kommer du inte bara att må uselt -din viktnedgång kommer också att hämmas. Ställer kroppen in sig på svält håller den ihärdigt fast i vartenda gram mat du får i dig. För att få en hög förbränning ska du i stället äta ordentligt och regelbundet och träna mycket.
Källa: Aftonbladet

Bildspel: Bryt den onda cirkeln

Bildspel: Bryt den onda cirkeln

[email protected]

2010-11-04 09:36:00

Publicerad: 4 november 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp