Mår sämre av jobbet

Ny undersökning visar att hälften av Sveriges kvinnor känner att deras arbetssituation påverkar deras hälsa negativt. Den främsta orsaken är stress och psykiska påfrestningar.

En färsk undersökning som hälsokedjan Life presenterar visar att 49 procent av Sveriges kvinnor upplever att deras arbetssituation leder till sämre hälsa och den främsta orsaken är stress.

Förutom stress anser 19 procent att oregelbundna arbetstider har en negativ effekt på hälsan, 22 procent uppger tunga lyft som skäl och 7 procent risk för skador.

-Att så många kvinnor känner sig stressade på jobbet och att det går ut både över deras mentala och fysiska hälsa ser jag väldigt allvarligt på. Det finns en uppfattning om att hälsan är en privatsak, men den är i själva verket en nationell angelägenhet och en stor majoritet tycker att arbetsgivaren har ansvar för de anställdas hälsa samtidigt som få pratar med chefen som sin hälsa. Cheferna borde se detta som en väckarklocka och se efter hur de anställa mår, säger Gunnel Åkerman, Sverigechef för Life.

81 procent av de 2000 tillfrågade kvinnorna
anser att arbetsgivaren bär ett visst ansvar för de anställdas hälsa och bara 23 procent erbjuds att göra en hälsoundersökning via jobbet.

Bildspel: Mår sämre av jobbet

Bildspel: Mår sämre av jobbet

[email protected]

2010-11-15 12:54:00

Publicerad: 15 november 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp