Varning för kakdieten

En amerikansk professor i näringslära skapade rubriker när han gick ner 12 kilo med en diet av kakor, chips och annan skräpmat. Men läkare varnar för metoden.

Det spelar ingen roll vad du äter. Det enda som har betydelse är hur många kalorier du får i dig.
 
Den slutsatsen har Mark Haub, en amerikansk professor i näringslära, dragit efter att ha gått ner 12 kilo på två månader genom att var tredje timme äta Oreokakor, Twinkie-bakverk, sockrade munkar, flottiga chips och dylik skräpmat. Han gjorde detta istället för att äta riktiga måltider. 

Mark höll sig till ett intag på 1800 kalorier om dagen, men förutom en multivitamin stoppade han bara i sig onyttigheter. Ändå gick han ner i vikt snabbt, eftersom ett normalt intag för en man av hans ålder, storlek och aktivitetsnivå skulle ligga på 2600 kalorier.

Han ville med sitt experiment visa att så länge man äter färre kalorier än man förbränner så går man ner i vikt, oberoende av om man äter godis eller grönsaker. Förutom att gå ner drygt 12 kilo sänkte Mark Haub sitt “dåliga“ kolesterol och höjde sitt “bra“ kolesterol.
 
Men även om metoden fungerar varnar läkare nu för att följa denna typ av kost. Visserligen kan man gå ner i vikt snabbt, men i det långa loppet kommer kroppen att reagera på bristen av näring och överskottet av ohälsosamma tillsatser, säger dietisten Cynthia Sass till Shape.com.
 
Hon menar också att det är väldigt svårt att hålla sig till den här typen av diet i det långa loppet, eftersom kakor, chips och kaffebröd lockar en till att äta mer än bara en liten portion. Det kan också vara svårt att uppskatta hur många kalorier man faktiskt får i sig.

Dessutom är den här typen av processad mat med artificella tillsatser riktigt dålig för miljön, menar Cynthia Sass.

Bildspel: Varning för kakdieten

Bildspel: Varning för kakdieten

[email protected]

2010-11-16 12:44:00

Publicerad: 16 november 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp