Undvik träningsvärken

Vi vet hur du blir kvitt ömma muskler efter ett hårt pass på gymmet.

Genom att värma upp ordentligt, sträcka ut musklerna och successivt trappa upp träningen undgår du träningsvärk. Det tar lite längre tid att bygga upp kroppen men istället slipper du ömma muskler.

Tidigare trodde forskarna att värken orsakades
av inflammation och muskelfibrer som gått sönder. Men så är alltså inte fallet. Träningsvärk är ett tecken på att passet har haft effekt. Värken uppstår när muskelfibrerna svullnar och som i sin tur signaler till omkringliggande nerver. Träningsvärk kommer vanligtvis efter excentriska rörelser där muskeln får jobba samtidigt som den är förlängd. Skidåkning och löpning är två typiska exempel. Det hjälper inte att stretcha. Däremot förhindrar stretching att muskeln blir för kort och inflammeras.

Det är inte skadligt att motionera fast du har träningsvärk, men det är en signal att du ska ta det lugnt. Träna andra kroppsdelar emellan och vila den muskelgrupp du har ont i.
-När muskeln har anpassat sig och blivit längre påverkas den inte lika mycket av rörelsen, och kommer att tåla rörelsen bättre vid nästa tillfälle, säger Lars Eric Thornell, professor i anatomi till Aftonbladet.

Så får du ner svullnaden
1. Heta- eller iskalla bad
2. Liniment eller Tigerbalsam
3. Helkroppsmassage

Källa: Aftonbladet

Bildspel: Undvik träningsvärken

Bildspel: Undvik träningsvärken

[email protected]

2010-11-23 09:47:00

Publicerad: 23 november 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp