Skippa julstressen i år

December är för många en hektiskt månad med mycket jobb och  aktiviteter, resor och umgänge med nära och kära. Det är julmat som ska lagas, klappar som ska handlas och samtidigt ska hemmet vara städat och julpyntat. Vi guidar dig genom julstressen så att du kan ta det lugnt.

Skriv att-göra-listor
Har du mycket att göra kan det hjälpa att lista allt på ett pappar. Då får du bättre översikt och riskerar inte att glömma viktiga saker som ska göras. Dela gärna upp listan i olika delar: jobb, planering, julklappar, packlistor, fester, matlagning, och så vidare.

Prioritera
Inse att det inte går att hinna med allt. Se till att du kan koppla av och njuta av julen, istället för att det blir fyllt av krav och stress. Kanske behöver du inte fem sorters sill på julbordet, kanske kan du köpa färdiga köttbullar istället för att laga egna och kanske behöver du inte rimma på vartenda paket? Titta igenom dina listor och se om det är något du kan stryka.

Unna dig avkoppling
När det är stressigt behöver du avkoppling och återhämtning. Se till att inte boka upp varenda kväll och helg, utan avsätt vissa dagar då du bara tar det lugnt. Unna dig en bra film, en god bok eller en skön massage. Gå till gymmet, tappa upp ett varmt bad, ät en god middag och stäng av telefonen och datorn för en kväll.

Förenkla och delegera
Du behöver inte göra allt själv. Ordna ett knytkalas där alla tar med sig något istället för att ha en traditionell glöggfest där du måste baka lussebullar, kavla pepparkakor och koka knäck till alla. Hinner du inte springa runt i affärer så beställ julklappar på nätet.

Bildspel: Skippa julstressen i år

Bildspel: Skippa julstressen i år

[email protected]

2010-11-29 15:33:00

Publicerad: 29 november 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp