Undvik inte fettet

Många dieter avråder oss från att äta feta mejeriprodukter. Men att undvika dem helt i kosten avråder nu oss forskning för. För fettet gör oss bevisligen friskare.

Forskare från Harvard School of Public Health har nyligen publicerat ett nytt samband mellan en naturlig ingrediens i mejeriprodukter, trans-palmitoleicsyra, och flera positiva hälsoaspekter.

Syran finns i mejeriprodukter som ost, mjölk, yoghurt och smör. Till skillnad från många syror har kroppen ingen egen produktion av syran. Kroppens ända sätt att få tag på syran är därför genom mejeriprodukterna.

Forskarna märkte flera positiva företeelser
hos de som hade högsta nivåerna av syran, jämfört med de som undvek syran. Forskarna fann sundare nivåer av kolesterol i blodet, mindre inflammatoriska markörer, bättre insulinnivåer och en jämnare insulinupptagning hos de som hade höga halter av syran.

När de jämförde de som hade den högsta
halten och de som hade den lägsta, fann de en hela 60 procent mindre risk för utveckling av typ två diabetes hos de som hade den högsta halten.

-Detta representerar en nästan trefaldig skillnad i risken av att utveckla diabetes hos de som har de hösta nivåer av denna fettsyra, säger Dariush Mozaffarian ledare för studien.

Bildspel: Undvik inte fettet

Bildspel: Undvik inte fettet

[email protected]

2010-12-30 09:44:00

Publicerad: 30 december 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp