Stå ut fram till påsk

Trettondagshelgen är slut och nu väntar 15 intensiva veckor innan det är dags för nästa ledighetsperiod. Så här gör du för att uthärda.

Efter en serie korta veckor med röda dagar är julen, nyår och trettondagen slut. Nu väntar 15 veckor utan ledighet innan det är dags för påsk, som i år infaller ovanligt sent. 
 
Veckorna däremellan kallades i det gamla bondesamhället för “oxveckorna“, skriver Dagens Nyheter. Anledningen var att man “jobbade om en oxe“ innan det äntligen var dags för lite vila igen.

Det är lätt att dessa långa veckor känns motiga, inte minst då det är mörkt och kallt ute. Men med några knep kan du få dem att kännas mer uthärdliga. Så här gör du.

Tänk positivt
Försök att fokusera på det som är positivt i din tillvaro.
-Tänker du “Gud, vad jobbigt, ytterligare en hopplös vecka“ är risken stor att du gräver ner dig i de negativa tankarna, säger psykologen Christina Hermanrud till DN.

Rör på dig
Träning frigör endorfiner i kroppen som får dig att må bra. Det gör dig också piggare och friskare, då regelbunden motion stärker immunförsvaret.

Få dagsljus
Vi går mot ljusare tider och för varje dag blir det lite mindre mörkt ute. Försök att utnyttja de timmar av dagsljus som vi faktiskt får, till exempel genom att gå ut och ta en promenad på lunchrasten.

Vila upp dig
Se till att unna dig återhämtning. Gör det mysigt hemma med tända ljus, ta ett bad, läs en bra bok eller se om en favoritfilm.

Bildspel: Stå ut fram till påsk

Bildspel: Stå ut fram till påsk

[email protected]

2011-01-10 08:35:00

Publicerad: 10 januari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp