Fixa figuren snabbt

Provat grapefruktdieten, flygvärdinnemetoden och knäckebrödskuren – utan att nå hållbara resultat? Inte så konstigt, kortsiktiga förändringar funkar inte och rena svältperioder gör ingen glad. Om du vill leva ett sunt liv gäller det att tänka rätt varje dag.

Skippa allt eller inget-tänket
Strunta i de hårda snabbdieterna. Du kommer inte att kunna pressa dig till det yttersta på det viset jämt. När loppet är över eller när du levt på havregrynsgröt och morotsjuice i några veckor kommer du att ge upp och raskt falla tillbaka i gamla mönster igen -och gå upp alla de kilon som du förlorat. Satsa i stället på små förändringar i vardagen. Och bäst av allt, du klarar av att leva med de nya vanorna en längre tid. Kanske rent av livet ut.

Ha koll på ditt energibehov
Stick hål på myten att alla behöver få i sig 2500 kalorier per dag. Hur mycket energi du behöver beror på hur mycket energi du gör av med, och det i sin tur beror på om du är man eller kvinna, ditt bmi och om du är fysiskt aktiv.

För matdagbok
Skriv ner allt du äter under en vecka. Slarvar du med mellanmål, får du inte i dig tillräckligt med grönsaker, är dina luncher ensidiga eller käkar du för mycket snask? Eller är det tvärtom, behöver du rent av få i dig mer fett? Syndar du på helgerna, tröstäter du, tenderar du att ta till chipspåsen när det är stressigt? Att föra matdagbok gör dig medveten om din hälsa och hjälper dig att upptäcka eventuella viktfällor. Sedan är det bara att planera för hur du ska undvika att fastna i dem i framtiden.

En timmes motion -varje dag
Det behöver inte röra sig om 60 minuters slit på gymmet, utan en promenad, lite springande på stan med shoppingkassarna eller en skojig simtur räcker långt. Vanlig vardagsmotion som du kanske inte ens tänker på som träning. Men det är förstås bra om du får upp flåset med lite hårdare träning två eller tre gånger i veckan också.

Stoppa suget

Stanna upp en sekund innan du frossar i chips och läsk. Ditt sug efter vissa saker kan vara kroppens sätt att tala om för dig att du är i behov av viktiga ämnen. Suktar du efter salt och fet mat, kan det betyda att du är uttorkad. Salt binder nämligen vatten. Så i stället för att ta en hamburgare kanske du ska ta en slurk vatten. Är du sugen på sötsaker som godis och läsk kan det vara ett tecken på att du behöver protein. Utan energi kräver kroppen en snabb energikick.

Stäng kylskåpet vid sorg

Det är viktigt att titta på känslornas betydelse för ätandet. Tröstfrossar du när du känner dig nere? Du måste bryta mönstret. Det får dig i längden bara att må ännu sämre. Skriv en lista på saker som du kan göra i stället för att plundra kylskåpet. Några knep kan vara att läsa en bok, kolla på film, ringa upp en kompis eller gå ut med hunden. Men om du inte klarar av att stå emot suget efter chefens utskällning så är det inte heller hela världen. Ge inte upp för det, tänk att du ska ta nya tag i morgon.

Bildspel: Fixa figuren snabbt

Bildspel: Fixa figuren snabbt

[email protected]

2011-01-19 08:37:00

Publicerad: 19 januari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp