Fram med måttbandet

Att du är normalviktig är ingen garanti för att du är sund. Midjemåttet är viktigare än vad vågen säger. Är du äppelformad, se upp!

Det är fettet som sitter kring magen som är farligast. Även hos normalviktiga ökar ett högt midjemått risken för hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers och vissa former av cancer. Fettet i magen hamnar lättare i levern än fett som sitter på andra delar av kroppen. Varpå levern reagerar med att producera triglycerider, farliga blodfetter, som är skadliga för oss.

Och bukfet kan man vara även om man är smal i övrigt. Varannan svensk har ett för högt midjemått, mycket fler än antalet överviktiga. Kvinnor ska helst inte mäta mer än 80 centimeter runt midjan, och maximalt 88 centimeter. Män ska helst inte mäta mer än 94 centimeter, max 102.

Så plocka fram måttbandet och gör en hälsocheck. Det är bara magen du behöver mäta, att du är päronformad och rund kring lår och rumpa spelar ingen roll. Det fettet har inte samma farliga egenskaper. Märker du att magen putar mer än önskvärt finns det enkla knep att ta till för att få bort kaggen. Motion, regelbundna måltider, frukost varje dag och mycket frukt och grönt gör susen.

Bildspel: Fram med måttbandet

Bildspel: Fram med måttbandet

redaktion@improveme.se

2011-02-15 14:46:00

Publicerad: 15 februari 2011

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige