Bli mer hälsomedveten

Skippa köttbiten och välj vegetariskt i stället. Här har du fem skäl – du behöver knappast fler.

Du blir mer hälsomedveten
Vegetarianer är ofta hejare på näringslära och får i sig en mer mångsidig kost än köttätare, med högre andel av fibrer och vitaminer.

Du skonar djuren

Storskalig djurhållning är ofta grym. Långa transporter, trånga burar och många sjuka djur är ett faktum. Vill du vara en del av det?

Du blir klimatsmart

Att föda upp djur är ett slöseri med resurser. Man måste så att säga odla mat till maten, odla spannmål till kossorna i stället för att äta upp spannmålet själv på en gång. Dessutom orsakar köttindustrin enorma utsläpp av koldioxid. Produktionen av ett kilo nötkött skadar miljön mer än 25 mils bilåkning. Livsmedelsverket kommer snart att förändra sina kostråd för att ge miljöaspekten större utrymme.

Du får utlopp för din upptäckarlust
Vegetarianer får leta fram nya spännande recept. De kan inte bara köra på den där korvgrytan som mormorsmor gjorde en gång i tiden. Det thailändska köket bjuder på många vegetariska rätter, likaså det kinesiska och indiska köket. Vegetarianer har tusen skäl att äta mer internationellt och mindre traditionsbundet.

Det har aldrig varit enklare

I dag finns många alternativ till kött. Vegetariska korvar, köttbullar, tofu, sojaprodukter och quornfärs för att bara nämna några exempel.
Källa: Health.com

Bildspel: Bli mer hälsomedveten

Bildspel: Bli mer hälsomedveten

elina.hasslund@improveme.se

2011-02-28 13:13:00


Text:
Publicerad: 28 februari, 2011