Fräsch med rätt kost

Ta ta hand om din kropp. Den kommer att hänga med ett tag till. Därför listar vi livsmedlen som gör att du åldras fortare.

Läkare och näringsspecialister varnar för en rad vanliga livsmedel som i regel är brända, bruna, eller mjölkbaserade. Vid uppvärmning av livsmedel över 80 grader bildas AGE-föreningar, vilket kan ge upphov till inflammationer i kroppens vävnader, tandlossning, skelettsjukdomar, Alzheimers och hjärt- och kärlsjukdomar.

AGE- substansen göms i matvaror som mjölk,
rostade jordnötter, ugnstekt kött och kinesisk soja. Problemen skapas främst vid tillagningen då AGE bildas när sockerarter och äggviteämnen förenas vid högre temperaturer. Det dåliga ämnet samlas i vävnaderna och försvagar muskler och kärl genom inflammation.

Frukt, grönsaker och rödvin är laddade med antioxidanter som reducerar halten av skadliga ämnen och håller substansen i schack.

Undvik följande
Rostat bröd
Knäckebröd
Skorpor
Kakor
Mörka läskdrycker
Mörkt öl
Kaffe (särskilt mörkrostat)
Kinesisk soja
Rostade jordnötter
Ugnstekt kött och fisk
Ost- och mjölkrika produkter
Glass
Babymat
Mjölkpulver

Välj i stället
Körsbär
Chilipeppar
Kål och broccoli
Sojabönor
Grönt te
Äpple
Lök
Citrusfrukter
Rödvin

Bildspel: Fräsch med rätt kost

Bildspel: Fräsch med rätt kost

elina.hasslund@improveme.se

2011-03-01 10:17:00


Text:
Publicerad: 1 mars, 2011