Vi listar sömnmyterna

Orsaken till att du inte kan somna är ofta enkel. Du har blivit itutad en massa saker som inte stämmer kring sömn. Gör upp med de gamla myterna en gång för alla.

Att vakna mitt i natten gör dig trött hela dagen
Det är naturligt att slumra till, vakna upp och sedan törna in igen. Förmodligen sov våra förfäder just så, de var vakna periodvis under natten för att prata, ha sex eller vakta elden. Oroa dig inte om du inte får all din sömn i ett svep.

Du behöver åtta timmars sömn

Det är inget magiskt med siffran åtta. Alla har olika sömnbehov. Du vet att du har fått sussa tillräckligt när du håller dig pigg hela dagen och inte får grus i ögonen under ett tråkigt eftermiddagsmöte.

Ju mer sömn desto bättre

Studier har visat att människor som sover mer än åtta timmar dör yngre än människor som sover mellan sex och åtta timmar. För lite sömn är inte att rekommendera men för mycket sömn är alltså inte heller bra. Forskarna vet dock inte ännu om sjusovare får dålig hälsa eftersom de slumrar för länge eller om de sover så mycket eftersom de har någon sjukdom i botten. Det är med andra ord ännu oklart om det är mycket sömn i sig som orsakar en för tidig död, eller om ett stort sömnbehov bara är ett symptom på ett underliggande medicinskt bekymmer som orsakar den för tidiga döden.

Du ska alltid ta sömntabletter om du har sömnsvårigheter

Tunga mediciner på recept ska undvikas. Och du ska absolut inte äta dem varje dag. Sömntabletter är till för kortvariga sömnsvårigheter, till exempel kan du äta dem under en period som är extra stressig eller bara för en natt som du måste tillbringa på ett flyg eller tåg. Men har du svårt att sova varje dag bör du i stället se över dina rutiner vid läggdags, undvika koffein och skaffa regelbundna sömntider. Du kan också få hjälp av kognitiv beteendeterapi.

Du kan gottgöra för förlorad sömn på helgen

Har du inte sovit ordentligt under veckan kan du inte ta igen det genom att kvarta hela lördagen. Sådan så kallad sömnbulimi förstör din dygnsrytm. Försök lägga dig och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag.

Vissa behöver bara fyra timmars sömn
Bill Clinton, Madonna och Margaret Thatcher är kända för att sova lite. Och klara av att utföra stordåd ändå. Men i slutändan kan deras bristfälliga sovvanor ta kål på dem. För lite sömn ökar risken för övervikt och hjärtsjukdomar och gör dig ineffektiv och okoncentrerad. För lite sömn ökar också risken för att dö i förtid precis som för mycket sömn också gör. Dessutom är det lika farligt att köra bil om man inte sovit ordentligt, som att sätta sig bakom ratten efter ett par glas vin.

Bildspel: Vi listar sömnmyterna

Bildspel: Vi listar sömnmyterna

elina.hasslund@improveme.se

2011-04-19 10:40:00

Publicerad: 19 april 2011

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!