Överlev midsommar

Svenskarna dricker som mest då det vankas midsommar. Förra året köpte svenskarna nästan 14 miljoner liter alkohol under fyra dagar. Nu leder redaktionen dig till en minnesvärd midsommar.

Bord blir fyllda med bland annat sill, potatis, köttbullar och visor tillhörande -just precis, brännvinet. Den enorma konsumtionen av alkohol under midsommar har visat sig orsaka ett ökat antal olyckor landet över. För att undvika just olycksfall, minnesluckor och för att inte tala om den otäcka baksmällan går redaktionen på djupet kring detta.

Vi kontaktade Magnus Jägerskog, VD för IQ , dotterbolaget till Systembolaget för att komma fram till hur man sköter alkoholen.

Hej Magnus! För att lättare hålla koll på drickandet, vad är egentligen den rekommenderade mängd alkohol för den som dricker?

– Det är viktigt att känna till att siffrorna är olika från person till person, och från man till kvinna. Enligt FHI (Folkhälsoinstitutet) räknas det som intensivkonsumtion om man som man dricker mer än fem glas på en kväll, och som kvinna fyra glas.

Finns det några typiska varningstecken man bör hålla koll på för att undvika att det går för långt med alkoholkonsumtionen under kvällen?

– Något som många anser positivt är att den sociala förmågan ökar. Men man får inte glömma att även det är en effekt av att man är påverkad av alkohol. Det gäller att lära känna och lyssna på sig själv då vi alla reagerar olika.

Om man blivit för onykter, finns det några knep för att nyktra till?

– Det är väldigt enkelt. Slut genast att dricka. För att undvika att du hamnar i den situationen är tipset att dricka vartannat vatten/alkoholfritt väldigt lönsamt. Det minskar alkoholintaget under kvällen och ser till att du inte dricker för fort.

Och så till den värsta boven -baksmällan. Finns det något man kan göra för att underlätta dagen efter?

– Det självklara svaret är att dricka måttligt, så slipper du baksmällan. Alkoholen innehåller hormoner och syror som bidrar till att du snabbare gör dig av med vätska under tiden du dricker. Så dagen efter lider man oftast av vätskebrist. Där är mat och mycket vatten ett hjälpmedel igen. Dricker du vartannat vatten och har ätit tillräckligt, samt undviker att intensivkonsumera alkoholen så lindrar du den baksmällan.

Vi är alltså väldigt olika, även när det kommer till alkohol. Drick nu med måtta! IQ har tagit fram ett test som ger dig en överblick på din egen alkoholkonsumtion. Alkoholprofilen hittar du på [url”>http://www.iq.se/.

Vi visar vägen till en minnesvärd midsommar

Vi visar vägen till en minnesvärd midsommar

[email protected]

2011-06-22 15:22:00

Publicerad: 22 juni 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp