Öka din viljestyrka

improveme.se

Många människor – för att inte säga de flesta – har ibland svårt att stå emot lockelser. Trots att vi vet att vi borde, eller inte borde, göra något är det lätt hänt att vi faller för frestelsen att ta en cigarett, skippa träningen, äta en kaka till eller skjuta upp en tråkig arbetsuppgift. Här är knepen som hjälper dig att öka din viljestyrka.

Erkänn dina begränsningar
Du har störst chans att lyckas med nya vanor om du är realistisk. Har du svårt att komma iväg och träna kommer du troligtvis inte att bli en gymfantast över en natt. Satsa istället på att implementera nya föresatser stegvis, genom att dela upp dem i mindre delmål.

Gör en sak åt gången
Vi har en begränsad mängd viljekraft, enligt forskare. Försök därför inte att göra en total livsstilsmakeover och till exempel sluta röka, börja träna och gå på diet samtidigt. Det ökar risken för att du misslyckas, eftersom du helt enkelt inte orkar med alla krav samtidigt. Var snäll mot dig själv och inse att ingen är perfekt. Rätta till en dålig vana i taget istället.

Välj rätt tillfälle
Mycket i livet handlar om tajming. Har du en jättestressig vecka på jobbet kanske det inte är rätt tillfälle att börja med en detox eller att sluta snusa.

Ge dig själv belöningar
Små belöningar kan göra mycket för motivationen, även om det bara är små saker. Du kan till exempel äta en god middag eller ta ett härligt bad efter en tuff arbetsdag då du bockat av en massa måsten på att göra-listan eller bestämma att du får gå på bio eller köpa en tidning då du lyckats gå och träna tre gånger på en vecka.

Sov ordentligt

Studier har visat att din viljekraft är betydligt högre när du är utsövd. Se därför till att gå och lägga dig i tid om kvällarna för att orka prestera om dagarna.

Bildspel: Öka din viljestyrka

Bildspel: Öka din viljestyrka

[email protected]

2011-10-17 13:19:00

Publicerad: 17 oktober 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp