Sluta småäta

improveme.se

Fortfarande hungrig efter lunchen? Ibland kan vår hjärna spela oss ett spratt. Följ dessa tips för att slippa äta onödiga måltider.

Känner du dig ibland hungrig, trots att du ätit en smaskig lunch? Vissa ingredienser kan lura våra kroppar till att inte känna igen när vi är mätta, vilket kan resultera i återfallshunger som gör att vi äter mer. För att slippa den där extra centimetern runt magen rekommenderar vi att du följer dessa förslag.

1. För mycket läsk
Sötade drycker innehåller mycket fruktos. Undersökningar från University of California i San Fransisco hävdar att fruktos kan lura hjärnan till ett matsug, till och med när vi är mätta. Det fungerar genom att det hämmar kroppens förmåga att använda mättnadskänselhormonet leptin.

2. Otillräcklig frukost
En annan undersökning, gjord under 4 år på cirka 7 000 friska personer, visade att de som bara åt 300 kalorier på morgonen gick upp dubbelt så mycket i vikt jämfört med de som åt 500 eller mer. En stor frukost ger alltså en mindre ökning i blodsocker och insulin under dagen, vilket minskar hungerkänslan.

3. Ingen sallad
Många äter inte sallad över huvud taget. Grönsaker innehåller rikligt med vitamin B som hjälper mot depression, viktökning och trötthet. De med mest vitamin B gick ner 8,5 gånger mer än de lägst, visar en granskning. Sallad innehåller även vitamin K, som reglerar insulin och begränsar hungern.

4. Mat + te
Personer som dricker en kopp svart te efter en kolhydratsrik måltid minskade blodsockernivåer med 10 % under 2,5 timmar efter intag, enligt forskning. Detta innebär att de höll sig mätta längre med färre matbegär, tack vare teets polyfenoliska egenskaper.

5. Vatten är viktigt
Vätskebrist kan ge en känsla av att du vill äta någonting. Drick ett glas vatten eller två nästa gång du känner ett matsug och se om det hjälper.

6. Din hjärna luras
Visuella distraktioner kan också bota matbegär. Tänk dig att du äter din favoriträtt. Om det inte verkar lockande för tillfället är det bara din hjärna som spelar dig ett spratt.

Bildspel: Sluta småäta

Bildspel: Sluta småäta

[email protected]

2012-01-20 11:20:00

Publicerad: 20 januari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp