LCHF

improveme.se

Banta hit och banta dit. Det finns många metoder för att gå ner i vikt, men en låter dig äta mer fett. Det här är LCHF.

LCHF står för Low Carb High Fat och är en viktminskningsmetod som helt enkelt går ut på att äta mat med mycket fett och lite kolhydrater. LCHF kan antingen ses som en livsstil eller bara ett sätt att nå ett visst mål, det är helt upp till en själv.. Till skillnad från vissa andra metoder behövs ingen vägning eller räkning av kalorierna i maten, man äter helt enkelt tills man blir mätt.

Grunden i LCHF är att man äter naturligt animaliskt fett och undviker kolhydrater så gott det går. Kort sagt ska majoriteten av energin komma från fett. Men vad ska man egentligen äta? Sammanfattat så är det detta:

Animaliskt fett (ät mycket av):
Kött
Fisk
Smör

Kolhydrater (undvik):
Bröd
Ris
Pasta
Potatis

Av den mängd kalorier man får i sig dagligen bör fördelningen vara 75 procent fett, 20 procent protein och 5 procent kolhydrater.

Att hålla sig till det här är viktigt. Om man inte blir mätt är lösningen enkel -ät mer. Det kan vara exempelvis några ostskivor eller en köttbit, så länge man inte äter kolhydrater. Detta gäller även om man känner sötsug. Men det kan vara svårt för kroppen att ställa om sig till LCHF, därför kan hungerkänslor ofta uppstå och då gäller det helt enkelt att stilla hungern med mer fett. Mättnaden kommer att regleras efter ett tag, det tar bara lite tid för kroppen att anpassa sig.

Har man inte testat LCHF-metoden förut gäller det att vara förberedd på bieffekter som kan uppstå. Vanligtvis försvinner de efter någon vecka, och i värsta fall ett par månader. Att gradvis äta mindre kolhydrater är ett bra sätt att skifta från tidigare kostmetod till LCHF.

Trötthet
Svettningar
Koncentrationssvårigheter
Huvudvärk

Dessutom kan man bli förstoppad och få hjärtklappning, samt kramper i benen. Se till att dricka mycket vatten så försvinner oftast magbesvären, och resten är som sagt borta efter några veckor. När symptomen inte finns kvar längre känner många sig otroligt pigga och energiska.

Har man bestämt sig för att börja med LCHF gäller det att vara motiverad och hålla sig till kostplanen. Resultaten visar sig -det gäller att ha tålamod.

Bildspel: LCHF

Bildspel: LCHF

[email protected]

2012-02-09 14:32:00

Publicerad: 9 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp