Internet skadligt

improveme.se

YouTube, Facebook, Twitter. Internet är kul, men var går gränsen? För många timmar framför nätet kan krympa hjärnan, enligt undersökning.

Facebook är ett bra sätt att hålla kontakt med släkt och vänner, men kan det bli för mycket? Tro det eller ej, men svaret är ja.

En undersökning i PloS One konstaterar att hjärnans volym kan variera beroende på hur beroende av internet man är. Forskare förhörde 35 individer och frågade dem på deras internetanvändning för att avgöra om de hade ett internetberoende, eller Internet Addicition Disorder (IAD) som det också kallas.

Innan förhöret visade hjärnscanningar att de med IAD hade en minskning i storlek på vissa delar av hjärnan. Ju längre dessa personer har ett sådant beroende, desto mindre storlek.

Detta beroende är visserligen inte livshotande, men det sägs att det påverkar hjärnans känslobearbetande område, samt viss hjärnfunktion.

Men var går egentligen gränsen för en beroende och en ”vanlig” internetanvändare? Genom att svara på dessa frågor kan du lätt kolla dig själv för att se om du eventuellt ligger i riskzonen.

1. Kommer du detaljerat ihåg senaste internetsessionen eller planerar vad du ska göra nästa gång?

2. Känner du dig nöjd med internetanvändningen om du ökar spenderad tid online?

3. Har du minskat, slutat med eller inte klarat av att kontrollera internetanvändning vid flertal tillfällen?

4. Känner du dig nervös, temperamentsfull, deprimerad eller känslig när du försöker minska eller sluta med internetanvändning?

5. Är du online längre än vad du ofta planerar?

6. Har du tagit risken att eventuellt förlora ett jobb, förhållande, utbildnings- eller karriärstillfälle på grund av internet?

7. Har du ljugit för nära och kära för att dölja sanningen om din internetanvändning?

8. Använder du internet som ett sätt att fly från dina problem eller lindra känslor av depression, skuld, ångest eller hjälplöshet?

Svarar du ”ja” på fem eller fler så kan du ha ett beroende, enligt doktor Kimberly Youngs frågeformulär för internetberoende.

Om du tror att du har IAD behöver inte det betyda att du är sjuk. Forskare använder ”internetberoende” som ett begrepp för sjukligt överdrivet användande av internet, men det skulle isåfall vara en form av impulskontrollstörning om man ska prata i riktiga termer.

Bildspel: Internet skadligt

Bildspel: Internet skadligt

[email protected]

2012-02-13 15:27:00

Publicerad: 13 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp