Kreativ alkohol

improveme.se

Idétorka? Fukta upp det med en stänkare. Studier visar att alkohol öka kreativiteten.

Att dricka alkohol behöver inte alltid vara negativt. Förutom att det kan fungera som en humörhöjare har nu forskare kommit fram till att det höjer något annat -kreativiteten.

I en studie, publicerad i Consciousness and Cognition, fick 40 män i åldrarna 21 till 30 titta på film samtidigt som de skulle lösa muntliga pussel (exempelvis ”vilket ord hör ihop med dessa alternativ?”). Hälften av deltagarna hade druckit så mycket vodka att de hade 0,075 promille i blodet, det vill säga precis under den (amerikanska) lagliga gränsen på 0,08. Alla andra var nyktra.

Resultatet visade sig vara ganska förvånande. De berusade deltagarna löste problemen på en medeltid av 11,5 sekunder, medan de nyktra gjorde det på 15,2. Av de sammanlagt 20 problemställningarna löste de alkoholpåverkade nio stycken medan de andra bara löste sex.

Jennifer Wiley, upphovsman till studien, säger att ”alkohol manipulerar fokus”. Med detta menar hon att saker som att räkna ut hur stor nästa skatt blir eller svårare matematiska problem kan vara svårt, medan pussel och kreativa uppgifter faktiskt kan bli gynnande av alkohol.

Nu menar vi inte att du ska halsa i dig halv flaska Koskenkorva, det får snarare motsatt effekt. Univeristy of Missouris forskare menar att de signaler i hjärnan som indikerar när man är på väg att göra ett misstag är betydligt svagare under alkoholpåverkan.

Bildspel: Kreativ alkohol

Bildspel: Kreativ alkohol

kevin.krooks@improveme.se

2012-02-20 10:15:00

Publicerad: 20 februari 2012

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!