Hur bra är Echinacea?

Echinacea säljs i Sverige under ett flertal olika varumärken av bland annat apoteket – men fungerar det?

Att använda just Echinacea mot förkylning har sin förankring i traditionella huskurer, framförallt i Tyskland. Att det verkligen fungerar har dock inte kunnats påvisas vetenskapligt men det finns försök som skett under kliniska former som visat att det skulle kunna ha en viss positiv inverkan på kroppens immunförsvar.

Verkningslöst?

  En stor slumpmässig, dubbelblind studie vid flera forskningscentra visar dock att Echinacea som lindring och hjälp är totalt verkningslöst. Dessa resultat bör leda till att man skall upphöra med Echinacea för förkylning, säger Wallace Sampson, vid Stanfords Universitet och redaktör för tidskriften Scientific Review of Alternative Medicine.

Tidigare blåsväder

  Echinacea som behandlingsform har tidigare varit i blåsväder sedan det påvisats att ett flertal patienter drabbats av kraftiga allergiska reaktioner av preparatet. Apoteket gick för en tid sedan ut och förtydligade sin information kring läkemedlet och understryker vikten av att personer med känd allergi mot korgblommiga växter såsom röd solhatt (echinacea), gråbo, kamomill, prästkrage och maskros inte använder produkter med echinacea eftersom de då kan få allvarliga överkänslighetsreaktioner. Vidare är det heller inte lämpligt att vid nedsatt immunförsvar vid sjukdomar som HIV och MS använda preparatet.

Med andra ord så kanske en kopp varmt te och att bädda ner sig i TV-soffan är en ganska bra förkylningskur, om inte annat är den billig och riskfri.

[color=#808080″>Källa: Turner RB et al. . N Engl J Med 2005;353:341-8.

Bildspel: Hur bra är Echinacea?

Bildspel: Hur bra är Echinacea?

2008-01-25 20:06:00

Publicerad: 25 januari 2008

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på