6 sätt att må bra på

improveme.se

Kåt? Ta en dusch. Hormonet som frigörs vid samlag kan uppnås på andra sätt, och vi förklarar hur.

I en studie från Israel har forskare upptäckt att par som upplever höga nivåer av oxytonin, en hormon i hjärnan som bidrar till ökad sexlust, i början av sitt förhållande hade större chans att vara tillsammans i ett längre lopp.

På grund av sina positiva effekter vid samlag så kallas oxytocin också för ”kärlekshormonet”, men det bidrar till mer än bara bättre sex.

-Förutom sina många funktioner så har hormonet en betydande roll i din orgasm och lättar din ångest så att du kan vara lugn inför främlingar, säger oxytocin-experten Paul J. Zak.

Det är fortfarande ganska oklart varför hormonet frigörs, men Zak tror att det sker när det finns en lämplig social stimulans från människor.

Visst finns alltid valet att rulla runt i sänghalmen, men då krävs det ju faktiskt två personer. Här kommer istället alternativ till hur du kan uppnå må bra-känslan.

Djur
Zak förklarar att något så enkelt som att klappa en hund på magen i några minuter kan frigöra oxytocin. En studie publicerad i tidningen Annals of the New York Academy of Sciences backar upp denna teori, då de har undersökt saken och kommit fram till att klappa olika djur frigör hormonet.

Film
Men det finns ju faktiskt pälsallergiker. Inga problem, se på film istället. ”Oxytocin låter oss förbinda på en känslonivå, så att titta på känslofyllda filmer frigör hormonet”, förklarar Zak.

Massage
Finns varken partner, hund eller film tillgängligt kan du alltid boka en tid hos massören. Fysisk kontakt från främlingar kan framkalla oxytocin, enligt forskning i tidsskriften Evolution and Human Behavior.

Dusch
Ta en dusch och låt känslorna flöda. Åtminstone om man ska lyssna på svenska forskare, som har upptäckt att råttors oxytocin-nivåer stiger vid förhöjda temperaturer i omgivningen.

Musik
Sätt på radion och låt kärlekshormonet forsa över dig. I en studie i Journal of Clinical Nursing bevakades patienter som återhämtade sig från en hjärtoperation, och det visade sig att de som lyssnade på lugnande musik upplevde en förhöjd nivå oxytocin i blodet.

Webcam
Till och med kontakt via en datorskärm kan få fart på hormonet.

-Våra hjärnor har inte utvecklats till att särskilja mellan att prata i verkligheten, på telefon eller till och med via Twitter, säger Zak.

Bildspel: 6 sätt att må bra på

Bildspel: 6 sätt att må bra på

[email protected]

2012-03-08 17:37:00

Publicerad: 8 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp