Mjölk bäst för träning

improveme.se

Nyckeln till en bra deff? Mjölk. Forskning visar att mjölkdrickare har lättare för att bygga muskler – och samtidigt gå ner i vikt.

Vatten i all ära, men mjölk är bättre. Drycken kan vara nyckeln till att bygga muskler och samtidigt bli av med kroppsfett, enligt kanadensisk undersökning.

I studien deltog bara kvinnor, uppdelade i tre grupper, där en drack (röd) standardmjölk, en annan mellanmjölk och den sista lättmjölk.
Efter 16 veckor hade de som drack standardmjölk gått upp 0,5 kilo i muskler och blivit av med cirka 4 kilo fett. De andra grupperna hade förlorat mindre kroppsfett och gått ner i muskelmassa.

Hemligheten är två proteiner som finns i mjölk: kasein och vassle.

– Eftersom kroppen smälter ner kasein långsamt och vassle snabbt, så levereras proteinerna till musklerna i två faser, säger Andrea Josse, studerande fil. kand. på McMaster University i Kanada.

Vassle börjar bygga muskler snabbt medan kasein fortsätter byggandet efter att vasslen redan har smälts ned.

– Aminosyran når muskeln snabbare, men också längre, i jämförelse med andra proteinkällor, fortsätter Josse.

Visserligen finns det andra alternativ än mjölk, exempelvis kött och ägg. Skillnaden är dock att kroppen smälter ned dessa långsammare, vilket gör att de blir mer som kasein. Därför är mejeriprodukter bättre på grund av dess snabba upptag.

Läs mer om kasein- och vassleprotein här.

Bildspel: Mjölk bäst för träning

Bildspel: Mjölk bäst för träning

[email protected]

2012-03-19 15:44:00

Publicerad: 19 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp