De nya kostråden

improveme.se

Våst kost förändras – och det gör nu även Livsmedelsverkets kostråd. Fullkornsprodukter, vegetabiliska oljor och magra mejeriprodukter är det som gäller.

De senaste åren har vi svenskar omvärderat våra matvanor. Lågkolhydratsdieter har blivit omåttligt populära, fett har omdebatterats och allt fler undviker socker.

Livsmedelsverkets
rekommendationer håller nu på att uppdateras, för att reflektera nya rön och kostinriktningar. Det är första gången på åtta år som de nationella kostråden revideras och fler än 100 kostexperter har granskat forskningens senaste upptäckter.


Men det handlar inte om några dramatiska ändringar. Till skillnad från vad den populära LCHF-kosten föreskriver menar Livsmedelsverket att smör och rött kött är skadligt för hälsan. De rekommenderar istället margarin -något som fått många förespråkare för naturliga fetter att höja på ögonbrynen, då margarin är härdat och processat.

Livsmedelsverket rekommenderar vidare att byta vitt mjöl mot fullkorn och fibrer, att välja magra mejeriprodukter, samt att få i sig mycket D-vitamin. Liksom tidigare uppmanas vi att äta mycket frukt och grönt, baljväxter, rotfrukter, fisk och skaldjur.

Bildspel: De nya kostråden

Bildspel: De nya kostråden

[email protected]

2012-06-20 12:54:00

Publicerad: 20 juni 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp