Träna ner cancerrisken

improveme.se

Vill du slippa få bröstcancer är det en bra idé att röra på dig. Då sjunker risken med hela 30 procent, enligt ny forskning.

Håller du dig fysiskt aktiv blir du inte bara starkare, piggare och gladare. Du minskar även din risk att drabbas av bröstcancer, visar en ny, amerikansk studie.

Forskningsrönen kommer från  University of North Carolinas Gillings School of Global Public Health i North Carolina. Ju mer du tränar, desto lägre blir risken att drabbas av bröstcancer, enligt forskarna. Den grupp som tränade allra mest sänkte sin risk med 30 procent jämfört med de som inte var fysiskt aktiva.
 
Förutom att träna bör du hålla en normal vikt. Blir du överviktig har träningen nämligen inte samma cancersänkande effekt. Experter menar dock att det är svårt att säga om det verkligen är träningen i sig som sänker cancerrisken. Personer som har en sund kroppsvikt och motionerar regelbundet är också mer benägna att äta mycket frukt och grönt, undvika tobak och dricka måttligt med alkohol, andra hälsosamma vanor som sänker risken för cancer.

Bildspel: Träna ner cancerrisken

Bildspel: Träna ner cancerrisken

2012-06-25 13:42:00


Text:
Publicerad: 25 juni, 2012