Det botar bakfyllan

improveme.se

Fyll grönsaksdisken, här kommer partyprissarna. Sparris kan minska risken för bakfylla, visar forskning.

Att vara bakfull är aldrig roligt, men kommer ofta som en bieffekt till alkoholen man konsumerade kvällen innan. Det finns många kurer, men inte alla fungerar.

Även om många är värdelösa, har det nu kommit en variant som förhoppningsvis fungerar -sparris.

En studie publicerad i Journal of Food Science så har koreanska forskare upptäckt att extrakt från sparrisens blad och skott innehåller ämnen som kan öka nivåerna för enzymer som bryter ner alkohol. Att äta sparris före eller efter en större konsumtion alkohol kan alltså fungera som en bakiskur, enligt studiens upphovsman.

Tung alkohol (etanol) leder till flera fysiska och psykiska symptom som exempelvis trötthet, törst och huvudvärk. Etanol och acetaldehyd, en metabolit producerad när etanol bryts ner, kan framkalla flera olika giftiga resultat, speciellt i levern.

– De två nyckelenzymerna bryter snabbt ner etanol när de kommer till en grupp oskadliga salter, säger medicinprofessorn Deokbae Park från Cheju National University School of Medicine i Korea.

Genom att injicera extraktet från sparrisen i leverceller så upptäckte forskarna att sparrisens höga nivåer aminosyror stimulerade denna process och snabbade på nedbrytandet av alkoholen.

Bildspel: Det botar bakfyllan

Bildspel: Det botar bakfyllan

kevin.krooks@improveme.se

2012-06-29 14:11:00


Text:
Publicerad: 29 juni, 2012