Svårt att somna

improveme.se

Efter en lång dag väntar sängen, men det är inte alltid så lätt att somna. Orsakerna är många – vi har lösningen.

Visst är det skönt att lägga sig i sängen och få en god natts sömn? Det tycker vi också. Ibland händer det dock att någon i huset snarkar eller att man oroar sig för någonting.

Oavsett vad problemet är så har många av oss svårt att somna på kvällen, något som kan resultera i en dålig nattsömn. Vi går igenom orsakerna och hittar en lösning.

1. Blockera oljud
En skrikande unge hos grannen eller snarkande familjemedlem -oljud är aldrig roligt när man vill sova. Sätt i ett par hörlurar och ladda ner några lugnande låtar som blockerar oljudet.

2. Spänn musklerna
Kroppen kan vara spänd efter en lång dag. Catherine Darley, VD för Institute of Naturopathic Sleep Medicine i Seattle, föreslår en muskelövning: spänn tårna och räkna till sju, slappna sedan av. Upprepa på alla muskelgrupper fram till nacken.

3. Anteckna
De flesta har en daglig rutin som de följer, vilket också kan vara anledningen till att man har svårt att somna. Genom att skriva ner sina sömnmönster och dagliga vanor så kan man hitta orsaken till problemet. Exempelvis anteckna hur många koppar kaffe man dricker, när man tränar, vad och när man äter, etcetera. En sömnexpert kan sedan bedöma vad som måste ändras.

4. Reglera temperaturen
En annan orsak är eventuellt temperaturen.

– Människor somnar lättare och sover bättre om rumstemperaturen är på den svalare sidan, säger Stephanie Silberman, författare till “The Insomnia Workbook“.

5. Tänk på annat
Istället för att oroa sig för sina problem innan läggdags är bättre att tänka över allting ungefär två timmar innan. Tänk på ett lugnt ställe, exempelvis en strand. Med tiden så kommer hjärnan att anpassa sig vid denna rutin.

Bildspel: Svårt att somna

Bildspel: Svårt att somna

[email protected]

2012-07-19 10:16:00

Publicerad: 19 juli 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp