Ljuset gör dig deppig

improveme.se

Depressionerna har ökat de senaste årtionderna. Nu tror forskarna att det beror på en av våra främsta uppfinningar: det konstgjorda ljuset.

Vi har länge fått höra att mörkret kan göra oss deprimerade under höst- och vintermånaderna. Men en ny studie visar att även ljuset kan göra oss deprimerade, närmare bestämt elektroniskt ljus på kvällarna.

Forskningsstudien från
Ohio State University kom fram till att hamstrar som exponerades för svag belysning på kvällarna började visa depressionssymptom efter fyra veckor. De blev mindre aktiva på dagarna och ointresserade av aktiviteter de tidigare gillat att ägna sig åt.

Forskarna menar därför att ökningen av depressioner de senaste 50 åren kan bero på att vi exponeras allt mer för artificiellt ljus. Sedan glödlampan uppfanns har vi vänt på dygnet och detta kan ha stört vår biologi, teoriserar forskningsteamet.

Det kan därför
vara värt att testa att minimera tv-tittandet och tiden framför datorn på kvällarna. Försök även att stänga av alla ljuskällor i sovrummet när du går och lägger dig.

Bildspel: Ljuset gör dig deppig

Bildspel: Ljuset gör dig deppig

malin.lundblad@improveme.se

2012-07-30 13:10:00

Publicerad: 30 juli 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige