Alkohol

improveme.se

Ett glas vin till maten eller en kall öl efter jobbet. Alkohol kan vara gott – så länge du dricker måttligt.

Dagen efter en krogrunda är inte alltid den vackraste synen, åtminstone inte på kontoutdraget. För mycket alkohol är inte bara dåligt för ekonomin, det kan också slita på hälsan.

Men när är det egentligen ”för mycket”? Titta i listan nedan för att se om du ligger i riskzonen.

1. Du blir en våghals
Personer som är ganska blyga i verkligheten, men dansar på bordet efter några öl, har en tendens att göra bort sig mer. Sånt här kan också innebära att man gör mer saker man annars inte vågar, som kan sluta i en olycka.

2. Ditt drickande går över styr
Har du någonsin sagt till dig själv du bara ska dricka ett glas vin -fast det slutar med fyra? Ett av alla tecken på att man dricker för mycket är att man inte känner till sina gränser, exempelvis att man blir förvånad när man har druckit för mycket.

3. Du får minnesluckor
Det finns flera faktorer till hur känslig man är för alkohol, exempelvis genetik, om man går på medicin och när man åt en måltid sist. Forskare tror dock att tungt drickande kan störa en ”budbärare” i hjärnan som kan leda till att man får minnesluckor. Om det händer dig ofta bör du tona ner på antalet shots nästa gång.

4. Du prioriterar alkoholen
När festande kommer före det dagliga livet så bör du vara orolig. Händer det exempelvis att du skippar träningspasset på söndagsmorgonen för att du är för bakis -tänk då över om det egentligen är värt det.

5. Dina närstående oroar sig
Om personer i din omgivning ifrågasätter dina alkoholvanor så är det en indikation på att saker inte står rätt till. Om du dessutom funderar på att fråga kompisar ifall du dricker för mycket, så gör du troligtvis redan det.

Bildspel: Alkohol

Bildspel: Alkohol

kevin.krooks@improveme.se

2012-08-23 15:41:00

Publicerad: 23 augusti 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige