Därför bör du unna dig en powernap

improveme.se

Efter lunch. Ögonlocken börjar hänga och vi häller i oss kaffe för att hålla oss vaken på jobbet. Unna dig en powernap i stället, det är mer effektivt – och bra för hjärtat.

Sluta pusha din kropp och din hjärna till gränsen, menar läkare, och framhåller fördelarna med att ta en kort tupplur på jobbet.

-En powernap startar om våra system, förbättrar minnet och ökar sinnena, säger Dr Jaleel Parkar till nättidningen idiva.com.

Mer än 85 procent av alla däggdjur sover korta perioder under dagen, och Parkar menar att en tupplur ligger rotad i människans biologi. Hjärnan och kroppen behöver en kort siesta under dagen för att kunna återhämta sig.

Men en powernap ökar inte bara produktiviteten. 20 minuters sömn efter lunch får musklerna att slappna av, sänker blodtrycket och minskar hjärtats belastning, menar Parker.

-Inte konstigt att länder med siesta som kultur har lägre antal hjärtsjukdomar.

Han framhåller dock att dålig nattsömn inte kan kompenseras med powernaps. Tupplurerna bör heller inte vara för långa, då kan det lätt leta till motsatt effekt och man vaknar upp groggy i stället.

Har du inget vilorum på jobbet kanske skrivbordet får bli din huvudkudde efter lunch? Det är dessutom mer skonsamt för magen än kaffe.

Bildspel: Därför bör du unna dig en powernap

Bildspel: Därför bör du unna dig en powernap

emelie.wiktoren@improveme.se

2012-08-28 13:04:00

Publicerad: 28 augusti 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige