Grönsaker för världens skull

improveme.se

Kött kan vara gott – men ta dig inte vatten över huvudet. Välj vegetariskt ibland, så hjälper du både dig själv och miljön.

Som många vet har världen en begränsad tillgång av rent sötvatten, något som vi alla bör ha i åtanke. Vattnet försvinner dock inte bara för att vi vill släcka vår törst. Det krävs exempelvis mycket vatten för att ”växa grödor som matar grisar, kycklingar och kossor, som i sin tur blir mat för oss”, säger Robert S. Lawrence, VD på John Hopkins Universitys Center for a Livable Future.

Enligt U.S. Geological Survey så krävs det drygt 415 liter vatten för att odla ungefär ett halvt kilo majs, och räknar man med hur mycket boskap som slaktas per dag så blir det enormt mycket vatten i längden.

Lösningen här är enkel. Genom att skippa köttet (och brödet också för den delen) så gör du både kroppen och världen glad.

Ett friskare du
Dieter med mycket kött har kopplats till flera hälsonackdelar, allt från blindhet till stroke. En studie i Archives of Internal Medicine visar att en vegetarisk måltid per dag kan sänka risken för att dö av cancer eller hjärtsjukdomar med mer än 20 procent.

Ett friskare underliv
Förutom hjärtat så kan också något annat ligga i farozonen -underlivet. McGill University i Montreal visar att kyckling som köps i affären har stor risk för att vara smittad med bakterien E coli. Den kan orsaka urinvägsinfektioner, och är dessutom resistent mot de flesta typer av antibiotika som används för att behandla sjukdomen.

Ett friskare djurliv

Det är emellertid inte bara du som kan drabbas. Att odla grödor till boskap kräver mycket konstgjorda medel som lätt kan sprida sig till närliggande sjöar, vilket bidrar till algblomning som kan döda vattendjur på grund av syrebrist.

Bildspel: Grönsaker för världens skull

Bildspel: Grönsaker för världens skull

kevin.krooks@improveme.se

2012-09-10 15:17:00

Publicerad: 10 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige