Dåliga matvanor hot mot folkhälsan

improveme.se

Svenskarna äter för mycket socker, salt och mättat fett, men för lite frukt och grönsaker. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort. Nu behövs en nationell strategi för mat och hälsa, menar verkets ledningt.

I undersökningen, som presenteras i dag, har nära 2000 vuxna registrerat allt de ätit och druckit under fyra dagar.

Och så här ser våra matvanor ut i korthet:

• Åtta av tio äter för lite frukt och grönt.
• Sju av tio äter för lite fisk.
• Nio av tio äter för lite fullkorn.
• Åtta av tio äter för mycket mättat fett.
• Fyra av tio äter för mycket socker.
• Sju av tio äter för mycket salt.

15 procent av energiintaget kommer från godis, läsk, bakverk och snacks, och många unga dricker över fyra liter läsk i veckan. Även i övrigt äter yngre sämre än äldre.

Det finns också stora sociala skillnader när det gäller matvanor, visar undersökningen. Låginkomsttagare äter mer snacks och färre grönsaker, och drabbas i högre utsträckning av fetma, som fortsätter att öka bland vuxna. I dag finns det fler överviktiga eller feta män i Sverige än normalviktiga, hos kvinnorna är situationen något bättre.

De flesta får dock i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Det som är svårast att få i sig tillräckligt av är vitamin D, folat och järn. Det gäller främst de yngre -som äter mindre fisk, grönsaker och frukt. För unga kvinnor, som har ett högt behov av dessa näringsämnen, är detta särskilt tydligt, enligt undersökningen.

Nu vill Livsmedelsverkets ledning ta till krafttag för att förbättra hälsoproblemet i Sverige.

-Det är hög tid för en gemensam nationell strategi för mat och hälsa, skriver Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket, på DN Debatt i dag.

Bildspel: Dåliga matvanor hot mot folkhälsan

Bildspel: Dåliga matvanor hot mot folkhälsan

emelie.wiktoren@improveme.se

2012-09-13 08:48:00

Publicerad: 13 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige