Antibakteriell tvål tar kål – på hälsan

improveme.se

Det finns vanlig tvål, och det finns antibakteriell tvål. Men är det senare verkligen effektivare? Forskarna säger nej.

Produkter som dödar bakterier kan tyckas vara bra för hälsan, men i många fall stämmer detta inte. Triklosan, ett ämne som finns i de flesta antibakteriella produkter, kan skada människans hormoner och sägs bidra till ökade risker för att bilda bakterier som är resistenta mot antibiotika, samt skada hjärt- och muskelvävnad.

När forskare från University of California studerade tricolsan på djur, visade det sig att väldigt små mängder av ämnet minskade muskelstyrka och hjärtfunktion hos möss, och simningshastigheten hos fiskar.

– Resultaten ger oss tydliga anledningar till att tänka om ifall fördelarna av triklosan verkligen väger över risken för konsumenterna, säger Isaac Pessah, ordförande på US Davis School of Vererinary Medicines Department of Molecular Biosciences.

Tro det eller ej, men ämnet ger ingen effekt alls. Enligt Food and Drug Administration (FDA) så ”finns det inga bevis på att triklosan bidrar med extra fördelar för hälsan” när det tillsätts i hygien- eller hushållsprodukter. .

Alternativet? Vanlig tvål och varmt vatten. Det fungerar minst lika bra, enligt FDA.

Bildspel: Antibakteriell tvål tar kål – på hälsan

Bildspel: Antibakteriell tvål tar kål – på hälsan

[email protected]

2012-10-18 09:59:00

Publicerad: 18 oktober 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp