Intervju Tom Sjöstedts

improveme.se

Att få barn att äta grönsaker har inte varit en lätt match – tills nu. Tom Sjöstedt, årets kock 2008, tipsar om hur man enkelt kan göra hälsosam barnmat.

I fredags var det premiär för nya matlagningsprogrammet ”Fågel, fisk och marängsviss”, med stjärnkocken Tom Sjöstedt. I varje program får två barn välja sin favoriträtt som de tillagar tillsammans. Men hur gör man maten nyttigare för de yngre? Vi frågade Tom.

Du lagar ju mat för en lite yngre målgrupp. Hur tänker du för att vara nyttig?
-Det där är jättesvårt, men när man exempelvis gör köttfärssås så kan man riva ner lite morot eller fänkål och på det sättet få ner grönsaker. Sen gäller det också att låta barnen vara med i matlagningen. Ska ett barn äta broccoli är det roligare om han eller hon har kokat och tillagat det själv.

Låter du barnen delta i all matlagning?
-Ja, för det mesta. Gör de till exempel sina egna köttbullar blir det en annan upplevelse eftersom de har gjort dem själva. Det är inte säkert att de tycker om maten, men att de åtminstone har smakat är ett steg på vägen.

Hur är barnens relation till grönsaker?
-Man får hitta grönsakerna som de gillar. Att ge dem ett helt fänkålshuvud att knapra på är inte det bästa, men små saker som majs eller något annat är bättre. Har man en grönsak till måltiden varje gång så kan de prova sig fram.

Använder du dina egna matvanor när du lagar mat i programmet?
-Absolut, det är mat jag själv lagar hemma.

Blir det mycket grönsaker till dina egna barn?

-Jag tror mer på att äta ordentligt vid vissa tidpunkter och ha äkta råvaror istället för mycket grönsaker. Att käka rejäla måltider är bättre än att småäta tio chipspåsar under dagen.

Vilka är dina tre nyttigaste kosttips?
-Det första är det jag nämnde tidigare, att blanda ner grönsaker i matlagningen. Jag råder också alla att blanda upp en god sallad med en vinägrett eller olja, det blir otroligt mycket godare. Rå vitkål skulle inte en unge käka, men med en dressing blir det fettsnålt, men samtidigt godare -en pizzasallad. Sen tycker jag inte att man ska äta något om det inte är gott. Då kan man lika gärna strunta i det.

Fågel, fisk och marängsviss sänds fredagar klockan 18.45 i Barnkanalen.

FAKTA: Tom Sjöstedt

Ålder: 36

Familj: Fru och två barn

Bakgrund: Årets kock 2008, medlem i kocklandslaget 2005

Aktuell: Som kock i ”Fågel, fisk och marängsviss”

Bildspel: Intervju Tom Sjöstedts

Bildspel: Intervju Tom Sjöstedts

[email protected]

2012-10-23 07:56:00

Publicerad: 23 oktober 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp