Skydda dig mot influensan

Prost, snurvel och nys.
Influensan har slagit till i Sverige.
Om du ännu inte har drabbats så gäller det att tänka till.

De flesta av oss känner någon som just nu ligger hemma i feber och snuva. Influensan härjar i landet och symptomen är långt ifrån trevliga. Den orsakas av ett föränderligt virus, vilket innebär att man kan sjukna in flera gånger. Symptomen är hög feber, huvudvärk, muskelvärk och hosta.

Man bör ta influensan på allvar. Det handlar inte om någon vanlig förkylning. Enligt Stockholms läns landsting så dör faktiskt omkring 2000 personer varje år. Främst äldre personer och folk som innan har varit allvarligt sjuka.

Men det finns sätt att skydda sig på:

 Smittan sprids genom kontakt och i luften. Undvik därför att ta människor i hand och tvätta dig noga om händerna. Det är heller inte så klokt att umgås med folk som är kraftigt förkylda.

Även om det kan vara svårt så kan det i influensatider vara en god idé att inte vistas för mycket bland mycket folk samtidigt. Exempelvis på biografer och i bussar och tunnelbanan.

Personer över 65 bör vaccinera sig. Omkring 60 procent av landets pensionärer har redan gjort det.

Har du redan insjuknat så drick mycket vatten, sov och ta febernedsättande. Influensan brukar gå över på tre till fem dagar.

Bildspel: Skydda dig mot influensan

Bildspel: Skydda dig mot influensan

2008-02-06 21:35:00

Publicerad: 6 februari 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp