Brist på järn ökar risken för adhd

improveme.se

Låg vikt vid födseln ökar risken för adhd. Lösningen på problemet ska vara järntillskott. Det visar ny svensk forskning.

Tidigare har man trott att beteendeproblem som uppkommer senare i livet hos barn som föds med låg vikt orsakats av omständigheter vid förlossningen. Men nu har forskare i Umeå slagit fast att orsaken är så enkel som mineralbrist.

I studien ingick 285 barn som vägde mellan 2 och 2,5 kilo vid födseln. När barnen fyllt tre kunde forskarna konstatera att 12 procent av dem som inte fått järntillskott visade adhd-liknande tendenser som aggressivitet, oro och uppmärksamhetsproblem, jämfört med tre procent av de som fått tillskott.

Det är känt att järnbrist är ett problem hos barn med låg födselvikt. Men för barn som föds med marginellt lägre vikt, mellan 2 och 2,5 kilo, finns inga särskilda rekommendationer. Det ligger ett förslag hos Svenska barnläkare om att även de ska rekommenderas järndroppar och beslutet väntas fattas i vinter, skriver Svenska Dagbladet.

–Vi kan inte skydda barn från adhd den diagnosen beror på många faktorer. Men vi har hittat en till synes enkel men betydelsefull faktor. För de som sysslar med adhd-forskning är vårt fynd en viktig pusselbit, säger doktor Staffan Berglund vid Umeå universitet till tidningen.

Bildspel: Brist på järn ökar risken för adhd

Bildspel: Brist på järn ökar risken för adhd

[email protected]

2012-12-10 11:44:00

Publicerad: 10 december 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp